
Zaboravite na skupe kreme i dodatke prehrani - rješenje za dobrobit i mladolik izgled već imate kod kuće.
Oglas
Ječam je prava riznica hranjivih tvari i prirodni izvor kolagena, koji pomaže u održavanju mladolikog izgleda, održavanju zdravlja kostiju i potiče dobru probavu.
Pročitajte još
Ječam: zaboravljena moć prirode
Ječam je žitarica bogata hranjivim tvarima koju često zasjenjuju poznatije sorte poput kvinoje ili zobi. Međutim, stoljećima je poznat kao lako probavljiva hrana , bogata vlaknima, koja potiče redovnu stolicu i pomaže u detoksikaciji tijela. Također sadrži važne vitamine poput B-kompleksa, vitamina A i E, piše Krstarica.
Još jedna prednost ječma je njegov visok sadržaj aminokiseline lizina. Ovo je ključno za stvaranje kolagena – proteina koji gradi zglobove, hrskavicu, kožu, kosu i nokte. Konzumiranje ječma stoga može stimulirati vaše tijelo da proizvodi više kolagena.
Redovna konzumacija ječma može pomoći u održavanju elastičnosti kože, smanjenju bora i jačanju kostiju.
Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina konzumiranja ječma je kao kuhana ječmena kaša. Možete je pripremiti kao topli doručak ili laganu večeru.
Recept za ječmenu kašu
Sastojci:
2 šolje oljuštenog ječma
4 čaše vode
6 čaša mlijeka
Priprema:
- Ječam prelijte vodom i namočite ga preko noći.
- Sljedećeg dana, ocijedite vodu, isperite ječam i dodajte ga u lonac s toplim mlijekom. Sve zajedno zagrijte.
- Sačekajte da mlijeko proključa, zatim smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko sat i po, dok ne dobijete meku, kremastu kašu.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas